Pagina's

10 december 2018

Glasafval in de kast!


         
Als je je restafval probeert te minderen, kom je voor bepaalde producten uit op recycleerbare alternatieven qua verpakking: glas, papier/karton en brik. Dit is wel recycleerbaar, maar wat nog beter is dan recycleren is: hergebruik. Zo vermijd je weer wat productie- en transportkosten.



Vooral glas biedt wel wat mogelijkheden om te gaan hergebruiken. Glas neemt geen geuren op, en je kan de bokalen luchtdicht afsluiten. Je kan glas ook invriezen (vul de bokalen dan wel niet tot de rand), zo heb je geen wegwerp-diepvrieszakjes meer nodig! Je kan ze gebruiken in je koelkast, om je overschotjes te bewaren, zo moet je niet meer om de haverklap investeren in ‘tupperware’ die geur en kleur opneemt.


Ook in de voorraadkast staan ze mooi: je kan er de noten, havermout, bonen, linzen, rozijnen, pitten,… in bewaren die je in bulk of los koopt. 
Als je op het internet info opzoekt over zero waste in de keuken, zie je vaak mooie plaatjes van kasten met allemaal identieke, speciaal aangekochte bokalen. Maar waarom eigenlijk? Waarom speciaal nieuwe lege bokalen produceren en kopen, terwijl je er anderzijds weggooit?

De stickers krijg je er af met een mengsel van natriumbicarbonaat met olie: laat even intrekken en dan goed wrijven. De deksel kan je indien nodig geurvrij krijgen door er natriumbicarbonaat met azijn in te mengen (dat bruist!) en dat even te laten intrekken.

Gooi je bokalen dus niet zomaar in de glasbak. Geef ze nog een tweede leven!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten