Als je je restafval probeert te minderen, kom je voor
bepaalde producten uit op recycleerbare alternatieven qua verpakking: glas,
papier/karton en brik. Dit is wel recycleerbaar, maar wat nog beter is dan
recycleren is: hergebruik. Zo vermijd je weer wat productie- en
transportkosten.
Vooral glas biedt wel wat mogelijkheden om te gaan
hergebruiken. Glas neemt geen geuren op, en je kan de bokalen luchtdicht
afsluiten. Je kan glas ook invriezen (vul de bokalen dan wel niet tot de rand),
zo heb je geen wegwerp-diepvrieszakjes meer nodig! Je kan ze gebruiken in je
koelkast, om je overschotjes te bewaren, zo moet je niet meer om de haverklap
investeren in ‘tupperware’ die geur en kleur opneemt.
Ook in de voorraadkast staan ze mooi: je kan er de noten,
havermout, bonen, linzen, rozijnen, pitten,… in bewaren die je in bulk of los
koopt.
Als je op het internet info opzoekt over zero waste in de keuken, zie je
vaak mooie plaatjes van kasten met allemaal identieke, speciaal aangekochte
bokalen. Maar waarom eigenlijk? Waarom speciaal nieuwe lege bokalen produceren
en kopen, terwijl je er anderzijds weggooit?
De stickers krijg je er af met een mengsel van
natriumbicarbonaat met olie: laat even intrekken en dan goed wrijven. De deksel
kan je indien nodig geurvrij krijgen door er natriumbicarbonaat met azijn in te
mengen (dat bruist!) en dat even te laten intrekken.
Gooi je bokalen dus niet zomaar in de glasbak. Geef ze nog
een tweede leven!

Geen opmerkingen:
Een reactie posten